Prošle konferencije

DORS 2011 – Manifestacija DORS/CLUC 2011 održana je u svibnju 2011. Te je godine po prvi puta suorganizator manifestacije bila Hrvatska gospodarska komora što je donijelo velike nove mogućnosti u organizaciji. Prva dva dana bila su konferencijskog tipa, s više od 30 predavanja, a treći dan bio je ispunjen s 5 radionica i seminara. Glavni govornik na konferenciji bio je Mark Shuttleworth, osnivač tvrke Canonical koja brine o razvoju Ubuntu distribucije. Održao je iznimno dobro posjećeno i interesantno predavanje “Roadmap for Desktop Linux”. Od stranih pozvanih predavača bili su još: Italo Vignoli s predavanjem “The Document Foundation and LibreOffice”, Dr. Maha Shaikh: “Framing the Conundrum of Total Cost of Ownership of Open Source Software”, Jan Wildeboer: “Open – The New Now” i Bob Blatchford: “Measuring openness and opening public procurement”. Treći dan ispunili su seminari i radionice: Nikola Kapravljević, Infinum: “Razvoj Android aplikacija”, Dobrica Pavlinušić: “Linux Containers (LXC) i cgroups ili zašto razbacujete resurse drugim virtualizacijama”, Matija Nalis: “IPv6 u praksi”, Luka Unuk: “VoIP – otvorena telefonija za svakog” i Dražen Odobašić: “Razvoj kartografskih aplikacija u Openlayers javascript web mapping frameworku”. Više od 200 posjetitelja, Mark Shuttleworth koji je u ovom trenutku najzanimljivija osoba open source scene, sudjelovanje predstavnika OpenForum Europe na manifestaciji i iznimno konstruktivno suorganizatorstvo Hrvatske gospodarske komore učinili su ovaj 18. DORS/CLUC jednim od najuspješnijih u povijesti svih manifestacija nadmašivši  iznimno uspješne: 1994., 1997., 2005. i 2006.


DORS 2010 – Dani otvorenih računarskih sustava DORS/CLUC 2010 održani su u svibnju 2010. godine s naslovom „Tux on Fire and Ice“ inspirirani problemima izazvanim islandskim vuklanom zbog kojeg je bio obustavljen promet nad većim dijelom Europe. Prva dan je bio  konferencijskog tipa s dva paralelna tracka u popodnevnim satima. Od stranih predavača u njemu su nastupili: Florian Schießl koji je predavao o implementaciji Linuxa u gradu Muenchenu, Andrew Aksyonoff s temom “Sphinx”, stari poznanik Harald Welte s temama: “What can the community do to enforce GPL violations?” i “GSM security nightmares: experiences from running own GSM network”. Sljedeća dva dana održano je rekordnih 8 radionica: Andrew Aksyonoff, Sphinx: „Sphinx“, mr.sc. Živana Komlenov: „Moodle 2.0 highlights“, Dobrica Pavlinušić: „Virtual LDAP“, Darko Boto, APIS-IT: „GIS“, Andrew Aksyonoff: „Why know algorithms“, Ante Karamatić: „Zimbra“, Dobrica Pavlinušić: „Kako napraviti Google od svoje zgrade s računalima?“ i Senko Rašić: „GIT“.


DORS 2009 – Glavna pitanja na koja se pokušalo odgovoriti na ovoj konferenciji su: Kako lakše prebroditi krizu? Kako doći do često boljih, inovativnijih i interoperabilnijihh informatičkih rješenja uz mnogo manje troškove? Kako se osloboditi ovisnosti o uvijek istim ponuđačima? Za koje proizvode postoji kvalitetna podrška u Hrvatskoj?


DORS 2008 – Suorganizator ove središnje i najstarije hrvatske manifestacije iz područja: otvorenih sustava, operacijskog sustava GNU/Linux, normi u Informatici i Open Source filozofije i ove je godine Središnji državni ured za e-Hrvatsku. Manifestaciju operativno i programski vode partneri Hrvatska udruga Linux korisnika (HULK) i Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet (HrOpen). Prva dva dana bila su konferencijskog tipa u kojem su nastupili neki od najznačajnih europskih razvojnih inženjera GNU/Linuxa i Open Source-a i promotora otvorenih normi: Alan Cox iz Red Hata, jedan od glavnih programera jezgre Linuxa Harald Welte (Netfilter/IPtables), Machtelt Garrels (autorica Linux priručnika i radionica o OpenDocument Formatu), Andrew Shitov (Moscow.pm, PERL), Wim Vandeputte (OpenBSD) te mnogi drugi domaći i strani autori. Treći dan predviđen ispunili su seminari i radionice.


DORS 2007 – Već tradicionalna godišnja konferencija u organizaciji Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet i Hrvatske udruge Linux korisnika okuplja kako entuzijaste, tako i poslovne korisnike koji bi željeli više čuti o primjenama otvorenih tehnologija u praksi. Tri dana konferencije bila su podijeljena u dva dana raznovrsnih predavanja i jedan dan posvećen radionicama. Predavanja su održali mahom mladi stručnjaci koji su prezentirali rješenja i sustave na kojima trenutno rade. Među zanimljivim tehničkim temama koje su predstavljene bili su: sustav Alfresco za upravljanje dokumentima, sustav za nadzor računala i mreža Nagios te biblioteka za objektno relacijsko preslikavanje u jeziku Ruby imenom Rails ActiveRecords. Kao na mnogim sličnim konferencijama i ovdje je primjetan prelazak iz načina predavanja i opisivanja koji se više bavio problemima “što” i “kako” u način koji se više bavi iskustvima u realnoj primjeni. Samim time ima sve manje izrazito stručnih predavanja kojima su teme programerske i administratorske, a sve više onih koja se bave iskustvima u već postojećim primjenama i širenju na nova područja. U skladu s time moto konferencije “Open Source at the Gates” govori upravo o tome – više se ne radi toliko o pionirskom području koje tek dolazi već o nečemu što je već ovdje.


DORS 2006 – Ove godine nam je čast spomenuti da se u organizaciji ove središnje i najstarije hrvatske manifestacije iz područja: otvorenih sustava, operacijskog sustava GNU/Linux, normi u Informatici i open source filozofije, kao suorganizator po prvi puta pojavio i Središnji državni ured za e-Hrvatsku. Konferencija je trajala tri dana. Prva dva dana bila su posvećena predavanjima, a treći dan su bile održane radionice. Na konferenciji su sudjelovali: Theodore Ts’o -IBM Linux kernel developer, Rasmus Lerdorf, Yahoo! - autor skriptnog jezika PHP, Russell Nelson - Board of Directors Open Source Initiative, Luis Casas Luengo - Director of Foundation for the Development of Science and Technology (FUNDECYT).


DORS 2005 – manifestacija u trajanju tri dana započela je prvi dan s četiri zanimljive radionice: Netfilter/iptables firewall administration, Shell skripte za administratore, QOS i kontrola sadržaja te Open Source Bussines Model. Druga dva dana bila su posvećena predavanjima na kojima su uvodne govore započeli strani predavači: Hans Reiser -autor RaiserFS-a, dr. Wietse Venema - Postfix, Coroner’s Toolkit, SATAN te Harald Welte - Netfilter/iptables.


DORS 2004 – manifestacija u trajanju tri dana započela je prvi dan s dvije zanimljive radionice: Linux Power Tools i Podešavanje IPSEC podrške u 2.6 kernelima. Druga dva dana bila su posvećena predavanjima koja su obuhvatila zanimljive aktualne teme: poslovna uporaba Linuxa u tvrtkama i državnim institucijama, lokalizacija optimalnog korištenja Open Source baza, SAMBA, SNORT, uporaba uredskog programskog paketa OpenOffice, razvoj programske podrške pod GNU licencom, sigurne bežične mreže upogonjenih Linuxom te VoIP rješenja. Središnja osoba i predavač-uvodničar oba konferencijska dana bio je g. Ken Coar -dopredsjednik Apache Software Foundation i član izvornog tima programera Apache Web poslužitelja čiji je trenutni internetski tržišni udio više od 67 posto.


DORS 2003 – ponovo u trajanju od tri dana. Prvi dan  bio je posvećen radionicama: HRID business instalacija i mogućnosti te Linux u IPv6 mrežama. Drugi dan bio je posvećen otvorenim programskim alatima za razvoj Web aplikacija te njihovoj integraciji s “onim drugim svijetom”. Treći dan je održan CLUC V s pregledom tehnoloških aktualnosti na području Linuxa i srodnih Open Source rješenja.


DORS 2002 – trajali su dva dana. Prvi dan bio je posvećen ebXML-u (ujutro) i otvorenom pristupu Informatici (poslijepodne). Teme drugog dana  bile su: Linux i Open source. Ove godine manifestaciju su zajedno organizirali HrOpen i HULK.


DORS 2001 – "NOVO DOBA" pružio je članovima i gostima predavanja o: naprednim uslugama Interneta poput posluživanja protočne multimedije, WAP-a, m-commerca, sigurnosti na Internetu, te skup predavanja o novostima iz područja Linux-a i Open Source-a. Manifestaciju su ponovo zajedno organizirali HrOpen i HULK.


DORS 2000 – otvoreni razgovori trajali su tri dana, za vrijeme kojih se održalo ukupno 15 okruglih stolova. Manifestaciju su ponovo zajedno organizirali HrOpen i HULK.Teme prvih dva dana obuhvatile su mnoge interesantne i aktualne teme otvorenog računarstva, dok je treći dan bio posvećen isključivo Linuxu.Više o manifestaciji možete saznati na DORS 2000 Web stranicama, gdje se nalazi popis tema i aktivnih sudionika u raspravama, te linkovi i prezentacije.
Tema DORS ’99 bila Linux. Manifestaciju su organizirali HrOpen i HULK. Bilo je održano 13 predavanja i dva seminara: Mala škola Linuxa i Linux kao napredni usmjerivač (router). Manifestaciji je prisustvovalo oko 120 sudionika.


DORS 1998 - Udruga HrOpen nastoji aktivno doprinijeti razvoju i promicanju ove uzbudljive grane suvremene računalne tehnologije kod nas. Tako je Forum stavio svojim članovima na raspolaganje sigurni poslužitelj Weba jedan od prvih u našoj zemlji. Članovi Foruma aktivno su sudjelovali u nekoliko projekata vezanih uz elektroničko plaćanje: “klasično” i  “suvremeno” (E- gotovina).


DORS 1997 - HrOpen je uz pomoć EurOpena i USENIX-a organizirao međunarodnu manifestaciju Open to the WWWorld. Na manifestaciji se okupilo petnaestak stranih predavača i gostiju iz  nekoliko europskih zemalja te Hrvatske.DORS ’96 održani su sredinom travnja godine s temom “Multimedija u otvorenim sustavima”. Održan je velik broj predavanja uz inozemne goste. Održane su tri radionice i izložba sve uz redovno godišnje okupljanje članova.


S temom “Otvoreno računarstvo u modernom poslovanju”DORS ’95 održani su u travnju, a kao i godinu prije uključivali su: konferenciju, seminare, izložbu i godišnje okupljanje članova.


DORS ’94 s temom “Otvoreno računarstvo” održani su u siječnju uz podršku izvršnog odbora EurOpen-a koji je istodobno organizirao susret u Zagrebu.Arhiva i detalji o proteklim konferencijama

HROPEN                  HULK

Podstranice (2): Galerija Video